Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Атанас Радев. Ето и

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Атанас Радев. Ето и
Коментари Харесай

Атанас Радев: Изявлението на Гешев - като в читалище. Това ли беше важното, което имаше да каже?

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът Атанас Радев.

 

Ето и цялото изявление: 

Господин Радев, някогашният към този момент основен прокурор Иван Гешев през днешния ден направи забавно изказване. Мнозина го разчетоха като ясна поръчка за влизане в политиката. Вие по този начин ли го разглеждате? 

 

Бих желал първо да обърна малко внимание на реториката на Гешев и умеенето му да приказва пред аудитория. Преди прокурорско-политическите му слова бяха по-интересни и по-въздействащи. Атмосферата в Съдебната палата му даваше доста по-голям престиж и словата му имаха друг подтекст. Сега Гешев се опитваше да изяснява на своите съграждани политическата конюнктура в страната от някое читалище с две флагове зад себе си.  

 

Гешев дава поръчка за политически план и много дълго се спекулираше за това. Тук към този момент не бих могъл да кажа, че това може да му донесе дивиденти. 

Защо? 

Това е по-скоро в границите на някаква поръчка. Бившият основен прокурор приказва за задкулисието, сделките, превзетата страна. Къде е бил през четирите години, в които беше основен прокурор? Далеч съм от мисълта, че не е имал информация за това, изпълнявайки тази служба. 

Гешев не просто говореше за задкулисието, само че и се представяше за “виден герой ” против олигархичния модел, който, съдейки по думите му, сега го е свалил от поста. 

Експерти във връзка с правосъдната власт могат да разясняват това какво е свършила прокуратурата в границите на неговия мандат с повече елементи. Но в границите на тези 4 години ние не сме видяли някакво отношение на прокуратурата по значимите тематики, за които политиците се атакуват едни други - точно през правосъдната власт би трябвало да бъдат решени тези разногласия и да спечелва справедливостта. И по време на митингите през 2020 година, и обратно във времето имаше разнообразни кавги, има импортирани каузи. Не се вижда обаче никакъв резултат. 

Гешев заприказва за БарселонаГейт, шкафчета, кюлчета и подкупните партийни водачи едвам преди да бъде освободен от Висшия правосъден съвет.

Какъв е политическият прочит на думите на някогашния основен прокурор обаче. До какво ще докара изказването му и може ли Гешев да генерира доверие по отношение на себе си? Кой би застанал зад сходен политически план? 

Каквото и да каже Иван Гешев, не трябва да пропущаме, че това е Иван Гешев и държанието му в последните 4 години беше показателно. Прокурорско-политическата му тирада наподобяваше това недоумение за работата на прокуратурата и съчетаването му с някакви политически нотки за потребността това да представляваш някого, да защитаваш неговите ползи. 

Политически план на Гешев единствено времето може да покаже до какво може да докара. В рамките на предизборни акции сме видели какво ли не. Политически субекти със затихващи функционалности се връщат в Народното събрание напълно внезапно. Нищо не се знае. По-скоро основният прокурор би могъл да завоюва вероятно, в случай че си представим, че се случи нещо доста фрапантно, има предварителни избори и поради известността си може да осъществя някакъв %. 

Достатъчен ли би бил, поради противоречивата му биография? 

Не бих могъл да кажа. Не виждам на каква основа би могъл да стъпи, поради по-скоро политическите му дейности, в сравнение с прокурорски. В последните години има доста съществено пренасищане от спорещи за представителството участници. Предвид патриотичната му изразителност, Гешев би се декларирал като националистически план, борещ се за възтържествуването на справедливостта и отбраната от “грабливите политици ”. 

Това значи ли, че Гешев би обрал електорат от актива на “Възраждане ”, да вземем за пример? 

Много рано е да се приказва за сходна обстановка. Все още няма основан политически план. Това, което може да се види с тази поръчка, е по какъв начин биха реагирали жителите на подобен индивид и би ли могло това да канализира настройки. 

Виждате ли някаква връзка с президента Румен Радев, който бе упрекнат за потреблението на Гешев за торпилиране на договарянията сред “Продължаваме Промяната ” - “Демократична България ” и ГЕРБ? 

Не бих могъл да се съглася, че президента има основна намесата му в договарянията. По-скоро може да се търси друга връзка във връзка с Висш съдебен съвет и квотите вътре и политическото въздействие, което се упражнява. Висш съдебен съвет е бил стимулиран да одобри оставката на основния прокурор, която се желае от четири години. 

Имаше ли нервност в думите на Гешев? Предимно ясна бе поръчката на някогашния основен прокурор по отношение на българските жители, само че какво се опита да каже той на политическите си противници?

Истерията се вижда с оглед вербалното ме държание с това повишение на звук. Има дисонанси в самото слово. Гешев можеше да каже доста на политическите си противници в последните дни на своя мандат, при чуването си в комисията LIBE и във връзка с тези поръчки, че има да каже “нещо доста значимо ”. 

Това ли е значимото, което трябваше да чуем? Че той ще направи политически план? Това е корист с обществената позиция, която имаше. Възползва се от това, че е известен, без значение с какъв имидж, с цел да осъществя политически дивиденти. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР